Prolazeći kroz ovaj program koristit ćete se stazama koje vežu obalu i unutrašnjost Dalmacije, prelazeći planinski masiv Biokovo koji je mjestimično visok preko 1700 m. Sudionici ovog programa će upoznati ljepote kraja kojeg vezuju rijeke, jezera, planine, plodna polja i more. Bit će to prilika za upoznavanje načina života lokalnog stanovništva i njegove burne prošlosti. Generacije trgovaca, krijumičara duhanom i osobito žitelja planinskih naselja utrli su staze za ovaj program. O programu boravka brinu se stručni vodiči koji su odrasli u krajevima kroz koje turisti prolaze.

Program uključuje: Strane vodiče na svim relacijama iz programa, puni pansion u hotelu «Prvan» i seoskoj kući u selu Kokorići, ručak u Makarskoj, transfere iz i u zračnu luku kao i na svim relacijama iz programa, skipera na lađi, korištenje lađe i brdskog bicikla te organizaciju putovanja.

Program je napravljen tako da se dnevno hoda planinarskim stazama i putovima preko pet (5) sati, savladavajući pri tom i do 800 m razlike u nadmorskoj visini, a s vodičem se provede i do 10 sati dnevno.
Potrebna je dobra fizička sprema i znanje vožnje biciklom. Općenito se turisti moraju pripremiti za duži boravak na otvorenom koji uključuje i prehranu u prirodi (hranu osigurava organizator putovanja), kao i smanjeni komfor tijekom boravka u seoskim kućama (zajednički TWC kao i prostorije za spavanje).

SMJEŠTAJ: U hotelu «Prvan» u Vrgorcu i u etno-selu Kokorići (4 km od Vrgorca).

POTREBNO JE PONIJETI udobne cipele za hodanje od čvrstog materijala zbog krškog terena, lagane sportske cipele za vožnju biciklom i slobodno vrijeme. Uz navedeno potrebno je imati i ruksak dovoljne veličine za jednodnevne potrebe, termos-bocu za napitke, nepromočivu ili termo odjeću (ovisno o godišnjem dobu) kao i zaštitu za glavu i ruke (za hladnije vrijeme). U ljetnom razdoblju neophodno je potrebno ponijeti kremu za zaštitu od sunca i pokrivalo za glavu (kapa, šešir i sl.).

NE SMIJE SE ZABORAVITI FOTO APARAT!!!

Život na škrtim prostorima Dalmatinske zagore bio je težak kroz povijest. Jedan od rijetkih poljoprivrednih kultura koja je tu uspijevala upravo je DUHAN. Država je strogo nadzirala proizvodnju duhana. Proizvodnja za svoje potrebe i slobodnu prodaju bila je strogo zabranjena. Upravo stoga šverc duhanom bio je unosan, ali i jako opasan posao. Radi izbjegavanja zasjeda šverceri su koristili teško prohodne staze i planinske prijevoje noseći svoj teret i trgujući njime. Te avanture danas su predmet legendi koje još uvijek žive u sjećanju stanovništva. Stoga je i ovaj program nazvan «Duhanski put», jer s njime ponovno proživljavamo istinsku avanturu što još postoji u legendi…

 • 1. Dan – Dolazak u zračnu luku «Split». Prijevoz od Splita do Vrgorca (240 m nadmorske visine). Večera i noćenje u hotelu «Prvan» u Vrgorcu.
 • 2. Dan – Doručak. Upoznavanje s okolicom. Praninarskim putem iz Vrgorca (240 m nadmorske visine) prema planini Matokit, na vrh Sv. Rok (1062 m) odakle se pruža veličanstveni pogled na Vrgorac, Hercegovinu, Dalmatinsku zagoru i na gotovo cijelo područje koje se namjerava posjetiti u sljedećim danima boravka. Ovdje je odmor za ručak koji se nosi sa sobom. S vrha se spušta planinarskom stazom kroz selo Kokorići i nakon pet i po sati hoda dan se završava u seoskim kućama u selu Kokorići (84 m nadmorske visine). Večera i noćenje.
 • 3. Dan – Doručak. Poslije doručka šetnja kroz nasade jagoda do 300 m udaljene jame Betina (90 m nadmorske visine) koja tijekom kišnih mjeseci postane izvorom koji često poplavi cijelo polje zbog čega selo danima ostane odsječeno od svijeta. Šetnja se nastavlja putem koji vodi prema moru preko Višnjice, Rakića staje (600 m nadmorske visine) do Zjatve (889 m nadmorske visine) jame u kršu koja je doslovno bez dna. Sama jama ima promjer oko 150 m. Predviđeno je spuštanje do dubine oko 200 m. Tu čeka posebno iznenađenje: otvor kroz koji se može izići na liticu iznad jadranske obale do dubine od 200 m. Odatle pogled seže do najudaljenijih otoka Srednje Dalmacije.
  Na Zjatvi je pauza za ručak. Stazom preko Dolca povratak u selo Kokorići (drugim putem). Za ovaj dan predviđeno je ukupno pet (5) sati hodanja. Večera i noćenje su u ETNO selu Kokorići.
 • 4. Dan – Doručak. Slijedi najzahtjevniji dio programa. Najprije prijevoz mini-busom do sela Butina u polju Jezero. Ukrcaj na tradicionalne drvene lađe, vođene skiperom niz rijeku Maticu koja vijuga kroz polje Jezero. Vesla se oko dva (2) sata.
  Zatim se prebacuje na drugi kraj polja do sela Staševice (30 m nadm.visine). Iz Staševice preko Gradine Mateljci, Usorca (odmor za ručak) i Potkleka za oko pet i po sati hoda planinarskom stazom stiže se na jedinstvena Baćinska jezera.
  Visinska razlika je oko 350 m. Nakon odmora na Jezerima slijedi povratak mini-busom u Vrgorac.
  Večera i noćenje u hotelu Prvan.
 • 5. Dan – Današnji dan u programu «Duhanski put» jest odmor. Predviđena je vožnja mini-busom do poznatog turističkog odredišta Makarske (35 km). Ručak je u Makarskoj u jednom od tradicionalnih restorana, a do večere je predviđen povratak u hotel «Prvan» u Vrgorcu.
 • 6. Dan – Doručak. Iz Vrgorca se spušta do 4 km udaljenog polja Jezero poznatog po poljoprivrednim nasadima, posebice vinogradima. Ovaj dan provodi se kružeći biciklima oko polja (krug oko cijelog polja iznosi 40 km bez razlika u nadm. visini) i kroz polje, uživajući u zdravim plodovima zemlje u pauzi za ručak. Povratak u Vrgorac u poslijepodnevnim satima. Večera i noćenje u hotelu «Prvan» u Vrgorcu.
 • 7. Dan – Doručak. Nakon doručka oproštaj s domaćinima te priprema za prijevoz u splitsku zračnu luku. Prijevoz do zračne luke. Kraj programa.