Etno selo Kokorići

Kokorići su smješteni u dolini jugozapadno od Vrgorca, u podnožju brda Rilić na nadmorskoj visini od svega 85 metara. Od gradskog središta Vrgorca, selo je udaljeno 5 kilometra i do njega vodi asfaltirani put. To je tipično dalmatinsko naselje, kako po raznolikosti sadržaja života u njemu, tako i po prirodnim znamenitostima i arhitekturi u kojoj prevladava kamen.

Bogatstvom povijesno-kulturne baštine izdvaja se od ostalih sela u okolici i upravo zbog tih prednosti nudi široku lepezu turističkih usluga. Tu gost može pronaći i provesti ugodne trenutke za razgledavanje, odmor, rekreaciju i zabavu. Neke od tih prednosti nudimo s osobitom preporukom. U Kokorićima je rodna kuća-kula Antuna Prže Prvana u kojoj se nalazi etno zbirka i konoba.

Etnografska zbirka

U Kokorićima postoji uređena etnografska zbirka. Ona je odraz života u selu i naočit spoj čovjeka s alatom i priborom s kojima se služio tijekom svoje povijesti. Raspolaže sa preko 250 različitih eksponata. Prostor etnografske zbirke ujedno je i restoran s mogućnošću konzumiranja domaćih jela i pića te prikazivanje videozapisa o Kokorićima.

Konoba

Tipičan je prostor ovdašnjega težaka. Nudi mogućnost degustacije čuvenog bijelog i crnog vina iz polja Bunina, rakije, prošeka, a draž s kojom zrcali jesu; izloženo drveno posuđe i pribor za proizvodnju vina i rakije.

Rodna kuća Hasanaginice

Rodna kuća vojvode Prvana

Kula Antuna Prže Prvana slavnoga pretka i vojvode te crkvica sv. Ante iz kraja XV. stoljeća dio su jedinstvenog prostora u kojemu se nudi razgledanje i upoznavanje:
– originalne odjeće Antuna Prže Prvana,
– kompletno naoružanje,
– biblioteka,
– ostale starine.

Okolni ambijent u kamenoj arhitekturi pruža mogućnost okupljanja, održavanja sijela, te nastup narodnoga guslara, klapskih pjevača i gangaša, koji pjevaju o povijesti Kokorića.

Glavica

To je sklop kuća u kamenu na vrhu brijega iznad današnjeg sela, gdje se nekada živjelo. Odatle puca pogled na sve četiri strane svijeta. Staje, pojate, gumno, stari bunari i u kamenu isklesani stolovi pružaju mogućnost doživljaja poput:
– vršidbe pšenice konjima,
– usitnjavanja žita udaranjem cipaca,
– muže mlijeka,
– pravljenja sira,
– proizvodnje kiseloga mlijeka u stapu,
– odmora u hladovini.

Lovni turizam

Bogato lovno-gospodarsko područje oko Kokorića, a osobito područje brda Rilić i polja Bunina pružaju mogućnosti za lovni turizam prije svega u lovu na: divlje svinje, jarebice, prepelice, bene, zečeve, fazane…

Društvene igre

Širok izbor drevnih društvenih igara odražava bogatstvo i tog oblika života Kokorića. Osobito se izdvajaju i često upriličuju: šijavica, igre na karte, boćanje, bacanje kamena s ramena, skok u dalje, potezanje konopa i mnoge dr.

Auto kamp

U sastavu etno sela Kokorići nalazi se i Auto kamp. U uređenom prostoru i ugodnom ambijentu, miru i tišini, daleko od gradske vreve.

Kuće za odmor

Odmor u Kokorićima – odmor iz snova

Poželite li ikad odmaknuti se od gradske buke, užurbanog života, pobjeći od svakodnevnih obaveza i odmoriti dušu i tijelo? Ako ste u potrazi za udobnim smještajem – kamenim kućama koje odišu jednostavnošću i tradicijom te svoj odmor zamišljate okruženi netaknutom prirodom, cvrkutom ptica i spokojem, tada je idealno mjesto za to posjetiti etno selo Kokoriće.

Etno selo oaza je mira u prirodi gdje ćete se moći opustiti kao kod svoje kuće. Uz svježi zrak, moći ćete uživati u svim blagodatima domaćinove gostoljubivosti, vidjeti zanimljivu etno zbirku i uz nju se vratiti na kratko u neka prošla vremena, a uz domaće gastronomske specijalitete te vina iz konobe iskusit ćete neopisiv doživljaj i osjećaj zadovoljstva.

Novo u ponudi su bazeni koji etno selu daju dašak modernoga te savršeno spajaju tradicionalno i suvremeno. Vruće dane možete tako provesti sunčajući se u privatnosti na ležaljkama pored bazena. Dodatnim elementom bazena upotpunjen je osjećaj mjesta savršenoga za odmor i bijeg od svakodnevnih briga. U slučaju da Vam više odgovara aktivni odmor, prekrasna priroda će Vas sigurno izmamiti u šetnju i otkrivanje prirodnih ljepota.

Spakirajte svoje kovčege i uputite se prema ovom životopisnom mjestu te si priuštite odmor iz snova i uvjerite se u magičnu privlačnost ovog mjesta. Malo dalmatinsko selo i priroda koja ga okružuje stvaraju jedinstvenu sliku koja oduzima dah.

Turistički programi

Hotel Prvan organizira čitav niz atraktivnih turističkih programa i izleta po netaknutoj prirodi Biokovskog kraja. Pješačenjem stazom Alberta Fortisa, uspinjanjem po planinskim vrhuncima, spuštanjem u rudarska okna i podvodne rijeke, brdskim biciklističkim stazama, vinskim putovima, spuštanjem rijekom u drevnim lađama itd. otkriva se skrivena Dalmacija u svojoj iskonskoj, netaknutoj ljepoti. Tu su i razna druženja u izvornom dalmatinskom ambijentu, zatim berba jagoda, grožđa, jabuka…

Sve to može Vam pružiti jedinstveni doživljaj prvotne povezanosti života s prirodom i u prirodi, nevjerojatno vas odmoriti i barem na trenutak odvojiti od svakodnevne užurbanosti i dovesti Vas u onu iskonsku svezu s prirodom, otkriti Vam skrivene ljepote planina, dušu krša, podzemne rijeke… i vratiti Vas u pradavni način života u tim netaknutim krajevima.

Alberto Fortis, talijanski putopisac koji je zapisao Baladu o Hasanaginici, 1772.
'Nikada dok sam živ neću zaboraviti doček i srdačno gostoprimstvo što mi ga je učinio vojvoda Pervan u Kokorićima.'

[map width=”100%” height=”400px” zoom=”13″ type=”roadmap” disable_scrollwheel=”1″]
[pin center=”1″]43.189780, 17.322233[/pin]
[/map]